Wat kan een vertrouwenspersoon voor jou betekenen?

Gepubliceerd op 21 juni 2025 om 13:48

In elke organisatie gebeurt wel eens iets dat schuurt. Soms gaat dat over ongewenste omgangsvormen, zoals intimidatie of discriminatie. Of over integriteitskwesties, zoals belangenverstrengeling of misbruik van macht. Vaak durven mensen hier niet over te praten. De drempel is hoog. Met wie kun je er over praten? Je kunt dan besluiten je verhaal te delen met de vertrouwenspersoon. 

Een vertrouwenspersoon is er om juist dan naar je te luisteren. Zonder oordeel, zonder dat meteen anderen worden ingelicht. Alles wat je vertelt, blijft tussen jullie – tenzij jij iets anders wilt. De vertrouwenspersoon ondersteunt je om jouw situatie te verhelderen, keuzes te maken en zo nodig in actie te komen.

Voor een melder biedt dit veiligheid, richting en regie. Ook voor een organisatie is een (externe) vertrouwenspersoon van groot belang. Het voorkomt escalatie, ziekteverzuim of reputatieschade.

Voor een beschuldigde biedt de begeleider beschuldige een luisterend oor, zonder oordeel en ondersteunend aan de beschuldigde. De begeleider beschuldigde is opgeleid als vertrouwenspersoon met een specialisatie om een beschuldige te ondersteunen.Een vertrouwenspersoon is géén mediator, géén jurist en géén manager. Wel iemand die naast je staat. Onafhankelijk, deskundig en betrokken. 

Steeds vaker is er bewustzwording binnen organisaties voor het zorgen voor elke medewerker of lid. Dat is een positieve ontwikkeling want sociale veiligheid vraagt voortdurende aandacht om het verschil te maken.

Wacht niet te lang, neem de stap om met een vertrouwenspersoon te praten. Vaak is 1 gesprek al voldoende om weer verder te kunnen. Er zijn gelukkig veel organisaties die zowel een interne als externe vertrouwenspersoon aan hun medewerkers of leden bieden. 

We zijn er. Voor jou.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.